Welke wijn bij kip van de BBQ?
In dit artikel nemen we je mee langs verschillende bereidingen van kip op de barbecue en laten we zien bij een type kip gerecht welke wijn match hier bij past. We geven verfijnde wijnsuggesties die aansluiten bij het smaakprofiel van iedere soort. Ontdek welke wijn en kip combinatie gepaard met elkaar gaan en elkaar versterken om jouw barbecue avontuur compleet te maken tot een smaakvol feest.
Kip au naturel
Kip is een veelzijdig stuk vlees. Dit betekent dat heel veel wijnen van nature bij de kip passen, de marinades zorgen er alleen voor dat de ene wijn beter past dan de andere wijn. Marinade heeft dus een belangrijke rol bij kip en wijn combinaties. Het is dan ook lastig om één soort wijn te kiezen die geschikt is voor dit stuk vlees. Algemeen zijn er wijnen die vrij toegankelijk zijn en bij de puur nature smaken van kip goed kunnen passen. We kunnen aanraden om wat lichtere wijnen te combineren met kip dan dat je met rundvlees zou combineren. Witte wijnen passen goed bij kip met een fijne frisheid zoals Sauvignon Blanc en Verdejo. Deze wijnen hebben frisse en levendige smaken van groene appel, gras en citrus. De knapperige en frisse structuur van de kip gaan gepaard met deze wijnen. Een Pinot noir is een soepele wijn van rode bessen, kersen en aardse tonen dat met de lichte tannines de kip niet zal overheersen. Dat zorgt ervoor dat deze rode wijn ook goed gaat bij de kip.
We zullen nu allerlei soorten kip op de bbq gaan bespreken en daar de verfijnde wijn combinatie van bespreken:
Hele kip
Een chenin blanc past heel goed bij een hele kip. De hele kip is een mix van het sappige in een dij en het magere van de borst zoals kruidenrub, citroen en knoflook. Een witte côtes du rhône is soepel van smaak, kruidig en sluit aan bij de gegrilde smaken zonder overheersing. Een zachte witte wijn past hier goed bij. Deze wijnen bieden frisse zuren met fruitachtige tonen zoals appel, honing en bloemen. Ze ondersteunen de hele kip goed met zijn geroosterde smaken. De wijnen blijven zacht genoeg voor het malse vlees.
Wijnsuggestie: Chenin Blanc
Kippenbotjes
De kippen botjes op de barbecue zijn echt een publiekstrekker. Klein, sappig, knapperig en barstensvol smaak dankzij het hoge vetgehalte. Door het formaat kunnen ze flink worden gemarineerd. De kippen botjes kunnen met zoete, pittige en kruidige sauzen goed worden gemarineerd. Het vlees krijgt extra smaak door het langzaam garen van vet, umami, rokerigheid en kruiden. Dit vraagt om wijnen die of verfrissen of juist zorgen voor dat extra pit. Daar komen ze om de hoek kijken, namelijk de riesling en de beaujolais. Een lichte wijn die de hitte dempt of juist een beaujolais die licht, fruitig is en niet botst met de gekruide sauzen.
Een halfdroge riesling past uitstekende bij kippen botjes. Het heeft wat restzoetheid en levendige zuren van citrus, groene appel, abrikoos en bloemen. Het zoetige werkt bij de pittigheid van de marinades die goed bij de kippenbotjes passen. Mocht je voorkeur naar een rode wijn uitgaan past de Beaujolais het best. Dit is gemaakt van de Gamay druif. De wijn is licht, fruitig en sappig. Mooie smaken van kersen, frambozen en kruidigheid. De beaujolais heeft weinig tannines. Te veel tannines kunnen bitter uitpakken bij de suiker en specerijen. De Beaujolais daarentegen is luchtig en dorstlessend. De wijn moet fris genoeg zijn om het vet zorgvuldig te compenseren.
Wijnsuggestie: Riesling, Beaujolais
Kipfilet
Kipfilet absorbeert de smaken van de marinades, vandaar dat een wijn kiezen bij kipfilet wat lastiger is, dit ligt mede aan de kipfilet. Het vlees is mager, zacht van structuur en heeft een neutrale smaak. Bij het grillen kan kipfilet snel uitdrogen. Belangrijk om een wijn te kiezen die voldoende sappigheid, textuur toevoegt aan de maaltijd zonder subtiel vlees te overheersen. Chardonnay is een veilige keuze bij kipfilet. Het is niet te zwaar en brengt een mooie romigheid mee met een vleugje vanille. De volle body wijn geeft structuur aan het gerecht en vult zacht vlees aan zonder te overstemmen. Een sauvignon Blanc zou ook nog kunnen met een kruid en citrusachtige marinade. Kies een wijn die het subtiele vlees niet laat overheersen. Mocht je graag een variatie willen hebben op de kipfilet? met deze kipspiesen genoeg variatie met diverse kruidenmarinades.
Wijn Suggestie: Chardonnay, Sauvignon Blanc
Drumsticks
Kipsaté
Kipsaté is meestal gemarineerd met pindasaus of ketjapsaus. Het is zoet en hartig tegelijkertijd. Het gegrilde kip vlees is mals en sappig, en krijgt door de saus een extra laag van zoetigheid, umami en soms een vleugje pit. Een licht zoete wijn zoals een riesling is ideaal bij de kipsaté. De restsuikers in Riesling verzachten de hartigheid en pittigheid van de saus. De frisse zuren verlichten de romigheid van de pindasaus. De wijn behoudt zijn levendigheid zonder met het gerecht te botsen. De Beaujolais gemaakt van de gamay-druif past ook bij de kip. Deze wijn heeft een sappig karakter met smaken van kersen en frambozen. De beaujolais zit laag in tannines wat goed gaat met de suiker van de pinda of ketjapsaus.
Wijn Suggestie: Riesling, Beaujolais
Kippendijen
Kippendijen zijn een van de geliefdste delen van de kip. De kippendij bevat meer vet dan kipfilet, dit zorgt voor een volle smaak met een heerlijke sappigheid. Ze zijn geschikt voor hert grillen op de barbecue, daar wordt het vlees heerlijk mals van en tegelijkertijd hebben ze een subtiele smaak, aan de boterachtige kant. Deze smaaksensaties van boterachtig en vet gaan goed met witte wijn zoals een of chenin blanc. Deze wijnen hebben fruitige aroma’s van appel en honing. Iedere slok is weer een verfrissende sensatie. De viognier en chenin blanc met de kippendij is een geslaagde pairing voor een mooie barbecue avond.
Wijnsuggestie: Viognier, Chenin Blanc
Kippenhartjes
Dit orgaanvlees is een specifieke smaak die niet voor iedereen toegankelijk zal zijn. Het is klein van formaat maar groot in smaak. Een uitgesproken en elastische structuur met een minerale ondertoon. Door de kippenharten op de barbecue te leggen worden ze van buiten mooi gekaramelliseerd blijven zijn ze van binnen mals en sappig. Hier past een stevige en uitgesproken wijn bij. Voor de witte wijnliefhebbers kunnen ze naar een karaktervolle wijn gaan, wat sterk in zijn schoenen staat zoals een verdejo of semillon. Deze wijnen zijn rijp aan fruit met oxidatieve tonen of een mooie houtlaag. Deze wijn begeleidt het krachtige orgaanvlees voldoende met bereidingen van knoflook, citroen en specerijen. Semillon brengt vaak een textuur en aroma’s van rijpe peer, honing en noten, wat goed samengaat met de umami van gegrilde hartjes. Voor een rode wijn kan een Carmenère, Tempranillo een uitstekende wijn zijn. Sappig en vol met donkere bessen maar toch zachte tannines. Het sluit aan bij de aardse karakter van de kippenharten. De wijn draait allemaal om balans, het moet genoeg karakter hebben om het vlees te ondersteunen en soepel genoeg om mee te bewegen met de texturen van het vlees.
Wijnsuggestie: Verdejo, Semillon, Carmenère, Tempranillo
Kipkarbonade
De kipkarbonade komt van de dij en bevat bot en vel. Dit is een sappig en stevig stuk van de kip. Op de barbecue komt dit stuk heel goed tot zijn recht doordat jet vet langzaam wegsmelt. Het vlees blijft met een stevige structuur. Wijnen die hier bij passen zijn zowel witte als rode wijnen die passen bij deze rokerige sensatie. Witte Rhône wijnen zijn hier ideaal, vol van smaak met perzik, honing en kruidige tonen. Ze passen goed bij het hartige karakter van het vlees. Voor rode wijnen kun je kiezen voor een merlot, een fruitige wijn van pruimen en kersen. Het biedt de juiste balans tussen de fruitige ondersteuning voor de kipkarbonade en milde tannines. De Merlot gaat goed in balans met het rokerige, vette structuur van de kipkarbonade.
Suggestie: Merlot
Kip is een veelzijdig stuk vlees waar veel soorten wijnen bij passen. Elke wijn zorgt weer voor een unieke smaakbeleving. De juiste combinatie is afhankelijk van de bereidingswijze, kruiden en marinades van de kip. Deze gids helpt je om met vertrouwen een complementaire wijn te kiezen bij de volgende barbecue. Zo til je jouw kipgerecht naar een hoger niveau en creër je een verrassende smaakervaring.
Affiliate disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Als je via zo’n link iets bestelt, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s.
