Verse kazen met hun verfrissende wijncombinaties
Een heerlijke en veilige en veelzijdige optie! Met verse kaas zit je altijd goed. Met verse kaas kun je allerlei lekkere recepten verzinnen: van lichte frisse salade tot ovenschotels of op gesmolten kaas op pizza. Alle kanten kan je op met verse kaas. Hun subtiele zuurgraad en smeuïge structuur vormen een perfecte basis om te combineren met verschillende soorten wijn. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van verse kazen en ontdek je de beste wijncombinaties voor elke soort verse kaas.
De smaak van verse kazen
De naam verklapt het al een beetje: Verse kazen zijn kazen die niet gerijpt zijn. Ze zijn zacht en romig van textuur vol verfrissende tonen. Dat ze licht maar zacht van smaak zijn komt doordat ze geen rijpingsproces hebben ondergaan. Ze hebben een lichte zuurgraad met een frisse sensatie. De smaak is mild en subtiel. Verse kazen bevatten een hoge vochtigheidsgraad wat ze smeuïg en soepel maakt. De verse kazen zijn geen rijping onder gegaan, daardoor missen ze de complexe en pittige, nootachtige tonen die je in oudere kazen wel terugvindt.
Wijn en Verse kaas combinaties
Bij deze kaas kan je zoveel kanten op! Doordat de kaas licht en subtiel is, kun je uitpakken met de wijn. De wijn mag de hoofdrol spelen in deze combinatie, dus wees niet bang om voor een iets gewaagdere wijn te kiezen. De wijn en kaas combinatie kan ook harmonieus samen met elkaar gaan waarbij zowel wijn als kaas samen de frisse en lichte kant op gaan. De kaas is licht en romig van karakter en daar mag zeker een fris en levendige wijn met een goede zuurgraad tegenover staan. Witte wijnen zijn hier zeker geschikt voor de verse kaas, denk maar aan een, Verdicchio en Soave. Voor een rode wijn raden wij een Pinot noir en Zinfandel aan. Een lichte rode wijn met lichte tannines waarbij fruitige tonen de overhand hebben zoals kersen en aardbei. Dit kan een uitermate verrassende match zijn. Vooral bij vettere verse kazen is een lichte rode wijn zeer geschikt.
Verdieping van de verschillende druivensoorten die past bij verse kazen:
Verdicchio
De Verdicchio is een witte wijn uit Italië. Deze wijn heeft een frisse zuurgraad boordevol mineralen met een subtiele amandel en vanille smaak in de afdronk. Het bevat lichte fruitige tonen zoals limoen en citroen met een vleugje groene appel. Vandaar de helder goud en groene kleur. De complexiteit van de verdicchio zit hem in de amandelachtige ondertoon, die mooi aansluit bij de zachte textuur van de verse kaas. Een verrassende nootachtige combinatie.
Soave
Soave komt uit de Veneto regio in Italië, het is gemaakt van de Garganega druif. Deze regio staat bekend om zijn kalkrijke bodems, wat zorgt voor een fris karakter bij de wijn. De soave is een licht tot medium bodied witte wijn met zachte mineralen en fruitige aroma’s van citroen, limoen, perzik en groene appel. Door de frisse afdronk is Soave een uitstekende keuze bij verse kaas.
Zinfandel
De rode vol krachtige zinfandel past goed bij verse kazen door zijn fruitigheid. Ondanks het vaak hogere alcoholpercentage kan Zinfandel licht en fris van smaak zijn. Dit maakt hem een interessante tegenhanger voor verse kazen. Een jonge zinfandel waarbij de zoete tonen naar voren komen gaat beter bij de verse kazen passen, omdat dit ervoor zorgt dat het minder overweldigend is. Algemeen zijn lichtere wijnen meer geschikt voor verse kazen maar een lichte en fruitige zinfandel kan juist een verrassend effect hebben op deze kaas combinatie. Dit verrassende effect komt mede door de lichte kruidigheid van de wijn.
Pinot Noir
Pinot noir is een prima keuze als je rode wijn bij verse kazen wilt serveren, het is een lichtrode wijn met een hoge zuurgraad die weer aansluit bij de frisheid van de kaas. De fruitige aroma’s van rood fruit zoals kersen en frambozen vullen de zachte en melkachtige smaken van verse kazen mooi aan. Pinot Noir heeft soepele tannines waardoor hij niet te wrang aanvoelt. Deze wijn combineert goed met verschillende kazen, zolang ze niet te zout zijn. Kortom, de pinot noir is een elegante wijn voor een elegante kaas.
Voorbeelden van verse kazen zijn Cottage cheese, Burrata, Ricotta, Mozzarella en Feta. Hieronder zullen we verder de wijn- en kaas combinatie van die specifieke kaas bespreken.
Cottage Cheese
Een zeer jonge kaas, het is mild, fris en zacht. Cottage cheese heeft een licht korrelige structuur. Het bevat weinig vet maar wel veel vocht. Door de fermentatie heeft het een lichtzure en melkachtige toon. Cottage cheese heeft geen intense smaak. Het is subtiel niet erg out going. Cottage cheese heeft een neutrale smaakbeleving waar een droge witte wijn en mousserende wijn het best bij past. Er hoeft dus niets extreem of uitdagend tegenover te staan. De witte en mousserende wijn versterkt de frisheid van de cottage cheese zonder overheersend te zijn.
Aanraders bij Cottage cheese: Sauvignon Blanc , Pinot grigio, Soave, Prosecco, Cava of Verdicchio.
Burrata
Ricotta
Ricotta is een Italiaanse kaas met een karakteristieke smaak van mild en zoet met een licht en luchtig textuur. Ricotta is gemaakt van wei, dit is een vloeistof die overblijft na het maken van andere kazen. Dit proces zorgt ervoor dat Ricotta minder vet en minder zout is dan andere kazen. Ricotta heeft een lichte zuurgraad met een zacht karakter. Ricotta is erg toegankelijk door zijn niet opdringerige smaak en werkt dan ook goed samen met ingrediënten die niet te sterk van smaak zijn. Bij ricotta past een wijn die elkaar goed in balans houdt, dit betekent dat de wijn niet te veel moet overheersen maar moet aanvullen met frisse tonen en lage tannines.
Aanraders bij ricotta; Sauvignon Blanc, Soave
Mozzarella
Feta
De kaas uit Griekenland heet ook wel “Feta”. Deze verse kaas is pittiger dan andere verse kazen. Feta is kruimelig en zout van textuur, mede door de rijpingstijd en het gebruik van schapen- en geitenmelk. De uitgesproken smaak vraagt om een krachtige maar gebalanceerde wijn. Een fruitige Pinot Noir benadrukt de intensiteit terwijl een Sauvignon Blanc het zout mooi compenseert door zijn frisheid.
Aanraders bij Feta: Sauvignon Blanc en Pinot Noir
Experimentatie genoeg met de verse kaas, er is altijd wel een bijpassende wijn te vinden bij een frisse cottage cheese, smeuïge burrata of een pittige fetakaas. Haal je favoriete verse kaas in huis en schenk er een bijpassende wijn bij. Een leuke toevoeging kan zijn om dit uit te breiden tot een culinaire match door een heerlijk gerecht te maken waarin de verse kaas een belangrijke rol speelt. Zo creëer je een veelzijdige, spijs en kaas combinaties.
Affiliate disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Als je via zo’n link iets bestelt, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s.
