Sterke combinaties van wijn en halfharde kazen
Halfharde kazen kunnen veel combinaties aan, ze zijn de ultieme allrounders op de kaasplank. Hun veelzijdigheid zorgt ervoor dat ze moeiteloos te combineren zijn, zowel met rode wijn als witte wijn. De kans is groot dat je als wijnliefhebber al een mooie fles wijn in kast hebt staan om te nuttigen bij een halfharde kaas. Door balans tussen textuur en smaak zijn halfharde kazen ideaal om te experimenteren met wijnsoorten.
De smaaksensatie van halfharde kazen
De typische smaak voor halfharde kazen is hun mild tot licht pittig, meestal met een nootachtig karakter. Halfharde kazen hebben een fijne balans tussen textuur en smaak. Allerlei kanten kun je opgaan met halfharde kaas, het is een stevige kaas maar soepel in de mond. De kazen rijpen doorgaans 4 tot 12 weken. Deze rijpingsduur zorgt voor een subtiele smaakontwikkeling. De nootachtigheid ontstaat tijdens het rijpingsproces door de natuurlijke ontwikkeling van vetten en eiwitten.
Wijn en halfharde kaas combinaties
Er zijn veel wijn combinaties mogelijk met halfharde kazen. De wijn moet het vet van de kaas kunnen doorsnijden. Een wijn met een vleugje zoetigheid en fruit met een nootachtig karakter is perfect voor deze kazen. Deze kazen kunnen een milde tot pittige smaak hebben met een nootachtig karakter. Witte wijnen passen goed bij halfharde kazen door hun frisse karakter met zachte zuren. Rode wijnen passen goed bij halfharde kazen door hun zachte tannines waardoor de halfharde kaas niet wordt overweldigd. Een wijn met een hoge zuurgraad en een fruitig karakter zijn ideaal voor deze kaas. De druifsoorten die goed bij deze wijn passen zijn een Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Chianti en Merlot.
We zullen verder ingaan op de verschillende druivensoorten die passen bij halfharde kazen:
Pinot Gris
De pinot gris is een frisse en fruitige wijn met een medium body. De Pinot Gris kan rijpe fruittonen bevatten van perzik, peer en honing, voornamelijk uit de Elzas streek. Hij heeft zachte zuren die zorgen voor een mooie frisheid bij het vetgehalte van de kaas. Het heeft een mooie smaak intensiteit. Het heeft een mooie smaakintensiteit en vormt een perfect en evenwichtig paar met halfharde kazen, ongeacht de structuur mede door de rijping. De romigheid van de wijn gaat goed met de romigheid van de kaas.
Chardonnay
Chardonnay is een veelzijdige wijn. Het is een romige wijn wat goed gaat bij een romige halfharde kaas. Vooral eikenhout gerijpte chardonnay met een boterachtige smaak gaat goed op een rijpere halfharde kaas. De fruitigheid zoals appel, peer en citrus gaat goed samen met de vettigheid van de kaas. Het brengt elkaar goed in balans zonder overheersing. De chardonnay heeft bovendien een nootachtige toevoeging zoals amandelen en hazelnoot, ontstaan door de rijping op eikenhout, wat mooi aansluit bij de nootachtige smaak van de kaas.
Riesling
De riesling met zijn frisse zuurgraad die direct door het vet van de kaas snijdt, past perfect bij halfhard kazen. Het is een zoete maar frisse wijn door zijn hoge zuurgraad met fruitige aroma’s van groene appel, perzik, limoen en abrikoos. De subtiele zoetheid en het droge van de riesling past goed bij een halfharde kaas. Een mooie balans tussen zoet en zout. Voor afwisseling kun je een droge riesling combineren met een iets jongere halfharde kaas en een zoete riesling met een gerijpte halfharde kaas. Het is leuk om hiermee te experimenteren, omdat de ene riesling weer bij een heel andere halfharde kaas past dan de andere.
Chianti
Chianti is gemaakt van de sangiovese druif. Deze wijn heeft een hoge zuurgraad. Deze hoge zuurgraad helpt bij het vetgehalte van de kaas. Chianti heeft een nootachtige en licht aardse smaak die goed samengaat met halfharde kaas. De wijn bevat aardse en kruidige tonen zoals tabak, leer en gedroogd fruit. De fruitigheid van de chianti bestaat uit kersen, pruimen en rood fruit, en voegt een mooie dimensie toe aan de kaas. De tannines zorgen voor voldoende grip zonder overheersend te zijn. De pecorino toscano, een halfharde kaas past goed bij de chianti doordat het uit dezelfde streek komt namelijk de Toscane want “what grows together, goes together”.
Merlot
Merlot heeft soepele tannines met een fruitige en ronde structuur. De zachte tannines zorgen voor een mild geheel zonder de kaas te overweldigen. Merlot bevat rood en zwart fruit zoals pruimen, kersen en bessen. Het is een smaakvolle sensatie zonder zwaar aan te voelen. Een medium body wijn met kruidige, licht aardse nuances, subtiel en niet te zwaar. Kortom een rode wijn die mooi in balans wordt gebracht met een halfharde kaas.
Voorbeelden van halfharde kazen:
Gruyère, Emmentaler, Comté, Manchego, Edammer, Maasdammer, Abdijkaas, Hommelkaas.
Gruyère/ Emmentaler en Comté
De Gruyère, Emmentaler en Comté zijn klassieke kazen uit Frankrijk en Zwitserland. Deze kazen worden omschreven als nootachtig, hartig maar toch licht, zoet en boterachtig van smaak. Deze kazen combineren goed met een frisse licht zoete wijn, zoals een riesling of gewürztraminer. De lichte zoetheid van de Riesling werkt goed bij de zoetheid van de Emmentaler kaas. De gewürztraminer heeft een fruitig profiel met lichte rozen aroma’s wat ideaal past bij de nootachtige smaak van de kaas. Voor een rode wijn past een lichte wijn met milde tannines waardoor de wijn niet te overweldigend is, bijvoorbeeld een Pinot Noir. Fruitig maar zacht van smaak.
Aanrader bij de Gruyère/ Emmentaler en Comté kaas: Riesling, Pinot Noir
Manchego
De Manchego kaas, het pareltje van Spanje. Deze kaas heeft een licht, pittige smaak met zout en nootachtig karakter wat samengaat met de robuuste en fruitige tonen van een Rioja. De Rioja wijn komt oorspronkelijk ook uit Spanje en is daarom een klassieke combinatie. De Manchego is afkomstig van schapenmelk. Het is romig, zacht, maar kan ook hard en scherp zijn, afhankelijk van de rijpingsduur. De Rioja is een volle rode wijn met hoge tannine structuur en brengt kruidige toon en fruitige smaken van donkere bessen, kersen en bramen wat zorgt voor contrast bij de zoutigheid en pittigheid van de kaas. De tannines geven stevige tegenhanger van de zoutigheid en pittigheid van de kaas. Door al deze factoren wordt de intensiteit versterkt maar overlappen ze elkaar niet.
Aanrader bij de manchego kaas: Rioja
Edammer
De Edammer, een milde kaas met een zoet profiel geschikt voor lichte en zachte wijn. De wijn mag niet overheersen tegenover de kaas. Kies voor een frisse wijn zoals een Chardonnay, denk maar aan een Chablis. De Chardonnay heeft een fris en citrusachtige smaak met een mineraal karakter, dit past bij de lichte zoetheid van de Edammer. Een wijn met een heldere zuurgraad en groene tonen benadrukt de zoete en frisse toon van de Edammer kaas.
Aanrader bij de Edammer kaas: Chardonnay
Maasdammer
Maasdammer heeft een nootachtige smaak met een zoete twist. Maasdammer is een Nederlandse kaas gemaakt van koemelk en staat bekend om zijn karakteristieke, grote gaten die ontstaan door gasvorming van het rijpingsproces. De maasdammer heeft een zoet karakter waardoor de maasdammer goed gaat met de fruitige aroma’s van de Pinot Gris. De ronde textuur van de kaas past bij de lichte zoetheid en fruitigheid van de Pinot Gris. Ook de merlot past goed bij Maasdammer. Deze vol body rode wijn is rijk aan fruitige smaken zoals kersen en bramen. Deze zoete explosie gaat goed samen met de zoetigheid van de Maasdammer, de wijn heeft lage tannines waardoor de smaken niet te overpowered worden.
Aanraders bij de maasdammer: Pinot Gris en Merlot
Abdijkaas en Hommelkaas
De abdijkaas en hommelkaas zijn rijke complexe kazen met een uitgesproken smaak, dit ligt mede ook aan het rijpingsproces van de kaas. Ze hebben een stevige structuur met een vleugje kruidigheid. Een wijn die de romigheid doorbreekt en de complexiteit van de kaas complimenteert is hierbij geschikt. Een houtgerijpte, volle of een zachte Chianti zijn ideale combinaties. De frisheid van deze wijnen snijdt door de romigheid heen maar versterkt tegelijkertijd de romige eigenschappen van de kaas.
Aanrader bij de Abdij en Hommelkaas: Chardonnay en Chianti
De combinatie van half harde kazen met wijn laat de veelzijdigheid van deze smaakvolle kazen zien. Van een fruitige Pinot Gris tot een kruidige Chianti, alles draagt bij aan het verzachten van de romigheid en het vet van de kaas. Er is voor ieder wat wils, zodat elke wijnliefhebber zijn of haar perfecte match kan ontdekken.
Affiliate disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Als je via zo’n link iets bestelt, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s.
