Hoe organiseer je een kaasfondue?

Een avondje kaasfondue organiseren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en wij gaan je uitleggen waar je aan moet denken. We nemen je mee. Een kaasfondue is meer dan alleen een maaltijd. Een sociale, sfeervolle, culinaire beleving. Een geslaagde fondue of een plakkerige ramp, het verschil zit hem in de voorbereiding. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je een kaasfondue organiseert: van het kiezen van de juiste kaas en pan tot het creëren van een warme, uitnodigende sfeer aan tafel.

De Fondue Pan

First thing first, een fondue zonder fonduepan is vrij lastig. Een fonduepan van gietijzer of keramiek is geschikt voor deze kaas sensatie. Deze materialen zorgen voor een mooie warmteverdeling. Vergeet de fonduevorken niet om de heerlijke hapjes in de kaas te dippen. 

Verder kun je diepe borden gebruiken voor de bijgerechten en servetten om knoeien te voorkomen. 

Welke kaas gebruik je bij de kaasfondue?

De traditionele kaasfondue wordt gemaakt met emmentaler of gruyère kaas. Een krachtige en hartige kaas tegenover een wat mildere en romige variant. De emmentaler verlicht het geheel  Eigenlijk kun je hier allerlei variaties in maken en experimenteren wat je zelf lekker vindt, bijvoorbeeld een Nederlandse variant met belegen kaas.

Opbouw van de kaasfondue:

Een kaasfondue bestaat uit een bindmiddel; dit kan maïzena zijn in combinatie met een vloeistof zoals bouillon of witte wijn. Natuurlijk mag de kaas niet ontbreken en voeg je een smaakmaker zoals knoflook of kruiden toe.

Wat serveer je allemaal bij de kaasfondue?

Waar zullen we beginnen… Je kunt van alles serveren bij de kaasfondue. Er zijn zoveel verschillende opties mogelijk. Een stuk brood zoals notenbrood, roggebrood of stokbrood mag haast niet ontbreken. Heerlijke mini bagels met noten of een zoutige pretzels een mooie twist om te dippen in de kaas.

Met al die kaas heb je misschien ook behoefte aan wat groenten. Je kunt kiezen voor gestoomde groenten zoals broccoli, wortel of bloemkool of een ouderwetse komkommer en cherrytomaatjes daar zit je altijd goed mee. Verder kun je nog experimenteren met paprika’s, courgette, champignons of prei. Eigenlijk is alles mogelijk en kun je kijken wat je hierbij lekker vindt. Groenten zijn een ideale tegenhanger en brengen gelijk een kleurrijke sfeer aan tafel. 

Fruit kan ook zeker gedipt worden in de kaas. Denk maar aan appel, peren of druiven, maar ook gedroogde vijgen of abrikozen. Dit past goed bij de emmentaler of gruyère kaas. Deze kunnen ook zeker gedipt worden in de kaas. Dit past goed bij emmentaler of gruyère kaas. 

Dan hebben we het nog niet eens over het vlees gehad. Daar is ook genoeg variatie in te vinden zoals kipfilet,plakjes ham, parmaham, mini gehaktballetjes, stukjes kip of kalkoen, chorizo of salami.

Wil je voor iets machtigers gaan dan kun je kiezen voor gekookte aardappelen of krieltjes. Nog iets extremers, pak de frituur erbij en denk aan gefrituurde bloemkool of uienringen. Eigenlijk kan heel veel als het maar stevig kan dippen. Het zou zonde zijn als al het eten in de kaasfondue valt. 

De wijn bij de kaasfondue

Als wijntip raden wij de Chasselas of Fendant aan. Deze wijnen hebben een neutrale smaak en een laag alcoholpercentage. Het lage alcoholpercentage past bij warme gerechten en voorkomt een branderig mondgevoel. Het zijn zachte, frisse wijnen die de kaas niet overstijgen, maar juist ondersteunen. Deze combinatie zorgt voor een een minerale frisheid. Mocht je een gevarieerde witte wijn bij de kaasfondue willen drinken? Een bubbelwijn is ook zeker niet verkeerd.

Opzoek naar geschikte wijnen? Klik dan hier
 

Met deze tips ben je helemaal klaar om een kaasfondue avond te organiseren. Het draait allemaal om gezelligheid omringd door culinaire hapjes, kaas en wijn om samen te delen. Zet die fonduepan maar op tafel en schenk een goed glas Chasselas in. Dip en geniet met volle teugen van de kaasfondue!

Affiliate disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Als je via zo’n link iets bestelt, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s.