De kracht van schimmelkaas en wijn

Schimmelkazen zijn speelse kazen waar je zintuigen van gaat prikkelen. Deze smaakexplosies zijn vaak intens, pittig met een zilt karakter waardoor deze kaas eindeloze mogelijkheden bieden. Van een romige gorgonzola, tot een stevige roquefort of juist een toegankelijke cambozola. Elk type schimmelkaas heeft zijn eigen smaakprofiel dat perfect te combineren is met een specifieke wijn voor een complete ervaring.

De smaakintensiteit van schimmelkazen

Schimmelkazen, ze zijn er in allerlei vormen en maten. Een bekende variant is de blauwe schimmelkaas, waarin blauwe pigment stukjes door de kaas zijn gemengd. Schimmelkazen hebben een uitgesproken smaak waardoor deze kazen meestal als krachtig worden bestempeld. De brokkelige textuur van de schimmelkaas zit vol met pit en zorgt voor een intense smaakbeleving. De kazen zijn vaak romig maar vol van smaak, met een contrast van zout en licht pikant. Schimmelkazen kunnen aards,nootachtig of zelf umami achtig smaken. Kortom schimmelkazen zijn een ware beleving waarbij je volop kunt experimenteren met wijn en kaas combinaties.

Wijn en schimmelkaas combinatie

Bij de wijn- en kaas combinatie voor schimmelkazen zijn er verschillende opties mogelijk. Je kunt kiezen voor een krachtige wijn of juist een zoete wijn die de smaak van de kaas complementeert. Bij blauwschimmelkaas kan het allemaal voor een intense smaakervaring zorgen. Voor de rode wijn liefhebbers staan deze kazen misschien wel bovenaan de lijst want deze kaas past perfect bij een krachtig en stevige rode wijn die de intense smaak aanvult zonder te overheersen denk maar aan rode wijnen zoals cabernet sauvignon, zinfandel en shiraz. Een zoete wijn zoals de sauternes, maury, banyuls, port tawny en port vintage verzachten de zilte en pittige tonen van de kaas, wat zorgt voor een prachtig contrast.

Sauternes

De sauternes is een zoete dessertwijn uit Bordeaux, ontstaan door edele rotting “botrytis cinerea”. Deze schimmel droogt de druiven in en concentreert hun aroma’s, wat resulteert in een zoete wijn met honingachtige toon. Een complexe twist vol intensiteit. Deze dessertwijn heeft een honingachtige toon wat deze wijn zoet maakt, maar tegelijkertijd ook fris is door de schimmel in de smaak. De sauternes heeft toch een vleugje pit van de zout. Het verzacht de zoute smaken van de schimmelkaas. De combinatie van zoet en zout zorgt voor een mooi samenspel met pittige schimmelkaas. Sauternes is een klassieke match voor schimmelkazen.

Maury

Deze wijn komt uit Zuid-Frankrijk, wordt gemaakt van de grenache druif en heeft tonen van gedroogd fruit, kruiden en chocolade. Door de toevoeging van alcohol tijdens de gisting blijven de natuurlijke suikers behouden. Het is een rijke, krachtige maar zoete wijn wat de pittige schimmelkazen weer verzacht. Vandaar dat deze wijn perfect past bij pittige schimmelkazen. 

Port

Port is een versterkte wijn uit de Douro-vallei in Portugal. Door de toevoeging van alcohol tijdens de gisting blijven de natuurlijke suikers behouden. De wijn is rijk, zoet en vol van body met een hoog alcoholpercentage. De Tawny Port gerijpt in houten vaten heeft nootachtige en karamel tonen terwijl de vintage port meer donker fruit, chocolade en specerijen biedt. .De zoetheid van de port maar toch de rijpe fruittonen zorgt er voordat dit uitstekend past bij een schimmelkaas zoals een stilton of roquefort.

Syrah

De Syrah is een krachtige en stevige rode wijn. Deze wijn heeft een diepe kleur met een rijk geconcentreerde smaak. Donker fruit met peperige tonen vol kruidigheid vullen het profiel aan, samen met de stevige tannines. Ze zijn vol en krachtig van smaak en dit versterkt het karakter van de schimmelkaas. De Syrah heeft een fruitige intensiteit wat goed aanvult bij de zilte en zoutige tonen van de schimmelkaas. Het vult elkaar goed aan en geeft een stevige structuur vol kruidigheid.

Zinfandel

Een krachtige rode volle wijn met een explosie aan fruittonen. De zinfandel gaat zeer goed met de zoute intensiteit van de schimmelkaas. De zinfandel heeft een hoge rijpheid met intense fruittonen en een kruidige onderlaag, het is vol rijp met zwart en rood fruit zoals bramen, kersen en pruimen. De kruidige onderlaag zit hem in de peper, kaneel en andere specerijen die bij de wijn kunnen worden toegevoegd. Deze specerijen in de Zinfandel zorgt ervoor dat de pittigheid van de schimmelkaas wordt verzacht.

Cabernet Sauvignon

De Cabernet sauvignon heeft een krachtig karakter waarbij de zwarte bessen toon op de voorgrond treed, een cassis achtig karakter. Vol rood, maar toch intense fruity. Dit karakter van de Cabernet Sauvignon komt mede door zijn hoog tanninegehalte. De schimmelkaas past goed bij de Cabernet Sauvignon doordat het hoog tanninegehalte ervoor zorgt dat het pittige en zilte karakter van de schimmelkaas in balans wordt gebracht. De kruidige en aarde smaken zoals cederhout, tabak en peper sluit aan bij de hartige en complexe smaken van de kaas. 

Voorbeelden van blauwe kazen:
Gorgonzola, roquefort, stilton, danish blue en blue stilton.

Gorgonzola

De Gorgonzola, de blauwschimmelkaas uit Italië. De gorgonzola is een heerlijk pittige en romige kaas tegelijkertijd. De gorgonzola bestaat uit 2 varianten: de Dolce mild en de piccante. De namen zeggen het al, de een is romig en mild terwijl de andere krachtiger en pittiger is. Dit verschil heeft ook weer met het rijpingsproces te maken. Een zinfandel en een syrah (shiraz) zijn uitermate geschikt voor de Gorgonzola. Het zijn allebei rode wijnen met een fruitig karakter en een vleugje kruidigheid. Ze staan bekend om hun specerij-achtige smaken zoals zwarte peper. De gorgonzola wordt als het ware gemilderd door de zoetheid, een explosie van fruittonen zoals bessen en kersen van de krachtige zinfandel en Syrah.

Roquefort

De Roquefort is een blauwschimmelkaas uit Frankrijk. Het wordt gemaakt van schapenmelk en de roquefort is een van de oudste blauwe kazen. Het karakter van de roquefort is romig, krachtig en zoutig tegelijkertijd. Het is een krachtige kaas vol kruidige diepgang.   Bij de krachtige kaas kan een zoete wijn tegenover worden gebalanceerd zoals de sauternes en de Muscat. Het zilte en zoute karakter van de kaas met een zoete wijn helpt elkaar te verzachten. Het honingachtige in de wijn gecombineerd met fruitige aroma’s zoals abrikoos, sinaasappelschil, perzik en oranje bloesem zorgt voor een mooi contrast tegenover de kruidigheid en zoutgehalte van de kaas. Bij de Sauternes en de Muscat zit je voor een zoete beleving bij het juiste adres.  Aanraders voor de Roquefort: Sauternes en Muscat

Cambozola

De Cambozola is een toegankelijke blauwe schimmelkaas. Doordat het een milde maar zacht en romige smaak heeft met subtiele nootachtige tonen past hier een mooi lichte zoete wijn bij. De cambozola heeft zijn oorsprong uit Duitsland en heeft iets weg van de combinatie brie en blauwschimmelkaas. De Riesling, Loupiac en Vendanges Tardives wijn passen goed bij de cambozola door de concentratie van fruitige aroma’s met intense smaken zoals abrikoos, perzik en sinaasappel. Deze wijnen zijn een complexiteit van gedroogd fruit wat past bij het zacht en romig karakter van de Cambozola. Een mooi samenhangend geheel zonder elkaar te overheersen.

Aanraders voor de Cambozola kaas: de Riesling, Loupiac Vendanges Tardives.

Stilton

De stilton is een blauwschimmelkaas uit Engeland. De Stilton is een rijk volle kaas met hartige tonen en een nootachtige smaak. De stilton is krachtig met af een toe een zoutige ondertoon. Bij de stilton past een mooi contrast tussen kaas en wijn. De wijnen die bij de stilton passen zijn dan ook zoet en intens fruitig. De zoete wijn complementeert de nootachtige elementen van de kaas waardoor men een ronde smaakervaring beleeft. De ruby port, harvest wijnen maar ook een muscat passen hier uitermate goed bij. De explosie van rode bessen zorgt voor een verfijnde diepgang in het zoet en hartig van de wijn en de Stilton.

Aanraders voor de Stilton kaas: Ruby port, Harvest wijnen en Muscat. 

Danish Blue

De naam verklapt het al een beetje maar deze Danish blue kaas komt uit Denemarken. Het is een pikante kaas, brokkelige textuur met een intense, zoutige en scherpe smaak. De zoutigheid van de kaas kan zelfs hartig aanvoelen. De Danish blue is de kans om een dessertwijn uit de kast te pakken. De harvest wijnen zijn hier geschikt voor door de fruitige smaken. Een maury, banyuls en merlot past ook bij de Danish blue door de roodachtige fruitige tonen zoals framboos en zwarte bes. De kruidigheid in sommige wijnen kan juist zorgen dat het zout van de danish blue een extra accent krijgt en als ware deze kracht laat uitblinken.

Aanraders voor de Danish Blue; Harvest wijnen, Maury, Banyuls of een Merlot

Schimmelkazen bieden al met al een culinaire ervaring waarin experimenten met verschillende wijnsoorten centraal staan. Kies voor een krachtige volle rode wijn of juist voor een honingachtige dessertwijn. De mogelijkheden zijn eindeloos en laten je verrassen tussen het spel van zout en zoet, romig en pittig. Combineer en ontdek jouw match tussen schimmelkaas en wijn. Mocht je andere kazen op de kaasplank willen serveren, kijk gerust naar het artikel kaas en wijn de klassieker, maar wat is nu de perfecte combinatie?

Affiliate disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Als je via zo’n link iets bestelt, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s.