Wijn en groenten van de BBQ, Een top combinatie

Groenten op de BBQ zorgen voor een kleurrijke en vooral gezonde toevoeging op iedere barbecue. Elke groenten heeft zijn eigen karakter; van intens zoet tot aards en sappig gekruid. In dit artikel nemen we je mee welke groenten het best op een spies passen en welke wijn het mooiste bij aansluit.

Waarom groentespiesen op de BBQ?

Groenten zorgen voor een lichte en sappige afwisselen tussen het vlees op de barbeque Groentes zijn ideaal te combineren met wijn. De rokerigheid van de bbq geeft de groenten net een kruidige touch, die versterkt kan worden met een passende wijn en spijs combinatie. Al met al, hier valt genoeg mee te experimenteren en te ontdekken, waar zeker ook mooie artikelen over te vinden zijn. We zullen een paar groentes bespreken:

Paprika (rood, geel, oranje)

De paprika is een zoete groente en zorgt op de bbq voor een zachte en sappige smaak. Het grillen maakt de paprika zacht en geeft licht rokerig aroma. Een mooie wijn die past bij de paprika is een Rosé Wijn
of Sauvignon Blanc Wijnen. De Sauvignon Blanc is een fruitige en citrusachtige wijn. Het is fris en brengt de natuurlijke zoetheid van de paprika mooi in balans. De levendige zuren van deze wijnen zorgen ervoor dat het geheel niet plakkerig wordt. Een droge rosé voegt een hoop fruitigheid toe zonder het gerecht te overheersen. Marineer de paprika eventueel met olijfolie, citroensap, knoflook en tijm voor extra smaak. 

Courgette

Courgette heeft een neutrale smaak waardoor lichte wijnen zoals Vermentino of Pinot Grigio goed aansluiten. Deze wijnen hebben frisse minerale tonen en subtiele kruidigheid. Ze vullen de courgette aan zonder te overheersen, en versterken juist de zachte smaken.

Champignons

Niet alleen witte champignons maar ook kastanje en portobello’s zijn een match in heaven voor op de bbq. Deze groenten zijn bekend om hun aardse smaken, bijna naar het vlezige toe. 

Wijnen die passen bij de champignons zijn Pinot Noir Wijnen
en Tempranillo Wijnen. De aardse tonen van deze wijnen sluiten perfect aan op de umami van champignons. Pinot Noir is elegant, met zachte tannines en bosachtige tonen. Tempranillo heeft iets meer body en pit en gaat goed met stevige marinades. Wijn met zachte tannines en complexiteit van aardse smaken gaan ook goed met champignons. Voeg bij de champignons sojasaus, balsamico en rozemarijn toe voor een smaakvol resultaat. 

Rode ui

De rode ui krijgt op de barbecue een pittig en gekarameliseerd karakter. De Oostenrijkse Zweigelt past goed bij de rode ui. De wijn heeft diepe, maar toch frisse en fruitige smaken die samengaan met de geroosterde ui. Deze combinatie geeft meer diepgang en neigt naar een tikkeltje kruidigheid met een vleugje zoet zonder zwaar aan te voelen.

Aubergine

De aubergine krijgt een diep, rokerige smaak als je hem op de barbecue legt, het kan zelf soms licht bitter zijn. Een Syrah, Shiraz of Barbera zal met zijn diepe grondige smaken goed bij de aubergine passen. De wijnen bevatten vaak aroma’s van zwarte pepers en donker fruit, wat goed gaat met de textuur van de aubergine. Kruidige rode wijnen zijn ideaal om de krachtige grill tonen van deze groente te begeleiden.

3 inspiratie spiesen gecombineerd met deze groenten:

Spies met ui en champignon
Deze simpele spies bestaat uit rode ui en champignon, gemarineerd met knoflook, balsamico en rozemarijn. Wijnen die hier goed bij passen zijn Pinot Noir Wijnen, deze heeft van nature aardse tonen die perfect aansluiten bij de umami van gegrilde champignons. De spies zijn vegetarisch en bevat geen zware smaken, waardoor een lichtere wijn uitstekend werkt. 

Spies met gele en rode paprika aangevuld met aubergine en champignon
Deze kleurrijke spies bevat rode en gele paprika, aangevuld met aubergine en champignon. De marinade bestaat uit gerookt paprikapoeder, komijn, knoflook en chili. Een Syrah of Shiraz sluit hier perfect bij aan. De kruidige aroma’s van de wijn harmoniëren met de rokerigheid en de specerijen van paprikapoeder en chili.

Spies van Courgette, Aubergine en rode ui
Deze spies is heerlijk sappig met een zacht en licht rokerige tint. Een echte mediterrane smaakbeleving met kruidachtige toetsen. Op zoek naar andere mediterraanse groentespiesen? In het artikel van 7x frisse zomerse groentenspiesen met hun wijncombinatie. Het grillen van de ui zorgt voor een mooie karamelisatie terwijl de courgette en aubergine hun zachte texturen behouden. De spies marineer je met citroenrasp en munt waardoor dit een explosie van levendigheid creëert op de bbq. De Vermentino wijn is een geschikte kandidaat voor deze spies door haar fruitige tonen van citrus kruiden en een ziltige afdronk. De Vermentino heeft een fris karakter wat goed bij de gegrilde groenten van deze spies past.

Groenten zijn ideaal voor op de BBQ. Het zijn heerlijke smaak-explosies van zoetigheid en kruidigheid die tegelijkertijd samenkomen in een goed gegrilde spies. Of het nu gaat om de zoete sappigheid van de paprika of de aardse smaken van champignon. Deze groentes op een spies zorgen voor een ideaal bijgerecht op tafel waarbij de eenvoud van groentes centraal staat.

Affiliate disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Als je via zo’n link iets bestelt, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s.