Wijn met harde kaas combinaties
Op zoek naar een intense en krachtige kaas, dan is een harde kaassoort misschien wel iets voor jou? Harde kaas staat bekend om zijn stevige textuur, soms zelf wat brokkelig of korrelig. Deze brokkelige textuur kan zorgen voor een knapperige bite. Het zijn Ideale kaas want ze zijn erg veelzijdig en ook nog eens lang houdbaar. Raspen of juist laten smelten; Met deze kazen kan het allemaal.
De smaaksensatie van harde kazen
Intens, bijzonder en kruidig, dat zijn harde kazen. Het zijn uitgesproken kazen met een stevige structuur. Harde kazen kunnen vrij droog zijn, wat hen onderscheidt van andere kaassoorten. Ze kunnen verrassende tonen bevatten, van grassy, unami,kruidiger tot nootachtig en zoutig. Het rijpingsproces van de harde kazen heeft veel invloed op de smaak. Hoe langer de rijping hoe intenser en complexer de kazen kunnen zijn. Door rijping verliest de kaas vocht, waardoor het vetgehalte afneemt en de structuur korreliger wordt. Door heel dit proces ontwikkelt de kaas diepe smaken, vol met kracht en complexiteit. Hierdoor kan je zeker experimenteren met wijn die een hoger alcoholpercentage heeft. Mocht je dol zijn op harde kazen dan kan halfharde kazen ook wel interessant zijn. Halfharde kazen zijn wat milder. Verder zijn gewassen korstkazen ook een uitkomst voor de afwisseling.
Wijn en harde kazen combinaties
Harde kazen combineren goed met veel soorten wijn. Je hebt hierbij de keuze uit zowel zoete als krachtige rode wijnen. Voor de rode wijnliefhebbers is een harde kaas uitermate geschikt om een rode wijn te nuttigen. Bij de ene harde kaas kan die ene wijn misschien iets beter passen dan de andere wijn. Door de stevige structuur en het lage vochtgehalte van harde kazen komen de smaken van rode wijn in balans met de kaas. Witte wijnen kunnen ook goed bij lichte romige harde kazen, dit zorgt weer voor contrast van romigheid en frisheid. Hoe complexer de fruitigheid van de wijn kan zijn, hoe rijker en voller de smaakbeleving in combinatie met harde kaas is. Wijnen zoals een Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Chianti, Malbec, Rioja en Ruby Port en Sherry zijn geschikt voor de harde kazen.
Verschillende druivensoorten bij harde kazen:
Pinot Gris
De Pinot Gris is een frisse witte wijn met rijpe fruittonen van perzik, peer en citrus. Het is een wijn met een medium body en lichte, zoete zuren. Deze wijn verfrist de mond bij het eten van milde harde kazen, die vaak een gekarameliseerde ondertoon hebben. De pinot gris heeft lange afdronk wat juist die wijn- en kaas combinatie versterkt. De frisheid van de wijn is een mooi tegenwicht voor de zoutigheid van de kaas. De fruitige en bloemachtige tonen komen hierdoor beter naar voren
Cabernet Sauvignon
De Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn krachtige tannines die zich binden aan het eiwit en vet van de harde kazen. Dit vet verzacht de tannines. De Cabernet Sauvignon heeft een complexiteit van zwarte bessen, pruimen, cederhout en kruiden. Het heeft een intens smaakprofiel wat mooi past bij de nootachtige en zoute tonen van de harde kazen, een gelaagde maar smaakvolle ervaring.
Chianti
De Chianti is een rode wijn uit de Toscane regio in Italië, het is gemaakt van de Sangiovese druif. De wijn heeft een medium body, hoge zuurgraad en stevige tannines. Chianti heeft rood fruit van kersen, aardbeien en pruimen gecombineerd met kruidige tonen van peper, tijm en oregano. Chianti heeft een frisse afdronk waardoor de combinatie met harde kaas niet te zwaar is, ondanks de stevige tannines van de wijn en het eiwit en vet van de harde kaas. In combinatie met harde kaas ontstaat een zacht en rond geheel met complexe smaken van aarde tonen.
Malbec
De Malbec, een krachtige rijke vol body wijn met een stevige smaak, hier past een stevig gerijpte kaas bij. De fruittonen van Malbec zijn zwarte bessen, pruimen en bramen. Deze frisse zuurgraad zorgt ervoor dat het vet van de kaas in balans wordt gebracht. De wijn bevat ook kruidige toetsen van cacao, tabak en peper, die goed aansluiten bij het karakter van harde kazen.
Rioja
De Rioja is een krachtige rode wijn met stevige tannines. De Rioja heeft een complexiteit van fruitigheid zoals kersen, pruimen en gedroogd fruit sluit goed aan bij het rijpe karakter van harde kazen. Kruidige en aardse tonen van laurier, tabak en specerijen die zich in de rioja bevinden, versterken de hartige tonen van de kaas. Een oudere rioja ontwikkelt meer tertiaire aroma’s van tabak, leer en specerijen terwijl jongere Rioja’s zachter zijn De kruidige en aardse tonen van de wijn versterken de hartige smaak van de kaas.
Port
Port is een zoete, volle wijn met een krachtige structuur. De zoetheid balanceert met het zoutige van harde kazen. De wijn bevat fruittonen van zwarte kersen, vijgen en pruimen met nootachtige en hartige ondertonen. Port heeft een hoog alcoholpercentage waardoor het een hoge intensiteit heeft en de rijpheid van de oude kaas versterkt. De Port heeft een mooie zoetheid met karamel en chocolade achtige tonen die het geheel niet laten overheersen.
Sherry
De sherry heeft een scala van diverse stijlen, maar de soorten met zoutige en nootachtige tonen passen goed bij gerijpte harde kazen, De sherry heeft complexe aroma’s wat lijkt op een umami karakter en past goed bij licht gerookte kazen met een houtachtige ondertoon. De lichte oxidatieve tonen brengen de diepte van de kaas naar voren.
Voorbeelden van harde kazen zijn Parmenzaanse kazen, Cheddar, Gouda, Provolone en Iberico. Hieronder zullen we verder de wijn- en kaas combinaties van die specifieke kaas bespreken.
Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas, wie kent hem niet. Er zijn 2 soorten Parmezaanse kazen, namelijk de Parmigiano Reggiano en de Grana Padano. Het zijn Italiaanse kazen met een pittig maar nootachtig karakter. De Grana Padano is milder en romiger van de Parmigiano Reggiano. De parmigiano reggiano heeft een rijpingsperiode van 12 tot 36 maanden terwijl de Grana Padano een rijpingsperiode heeft van 9 tot 24 maanden. Wijnen zoals een Barolo en Carbenet Sauvignon passen uitstekend bij deze kazen door hun stevige tannines met hoge zuurgraad waarbij de krachtige donkere fruittonen op de voorgrond komt.
Wijnsuggestie: Cabernet Sauvignon
Goudse oude kaas
De Goudse oude kaas is een Nederlandse kaas heeft een rijke, umami-achtige smaak en een kristalachtige structuur. Wijnen zoals een Merlot, Barolo, Malbec en Carbernet Sauvignon combineren goed met Goudse oude kaas. Dit zijn volle tanninerijke wijnen vol kruidigheid en fruit wat mooi aansluit bij het vet van de kaas.
Wijnsuggestie: Cabernet Sauvignon
Cheddar
Cheddar is een Engelse kaas die varieert van mild tot extra gerijpt en zelf pittig, scherp en hartig van karakter is. Cheddar past ook weer goed bij rode wijnen met een medium tot hoge tannines en helpt het vet in de kaas af te breken, zoals een Cabernet Sauvignon. Port en Sherry zijn zoete wijnen die zorgen ervoor dat het zoutige van de kaas mooi contrasteert met hun zoetigheid.
Wijnsuggestie: Port
Provolone
De Provolone is een jonge, mild maar gerijpte en pittige kaas. Het is een Italiaanse kaas uit Noord-Italië. Je hebt 2 soorten Provolone: dolce en Picante. Deze twee soorten hebben invloed op het rijpingsproces. De Provolone dolce is zoet van smaak doordat deze kaas 2 tot 3 maanden is gerijpt. Dit maakt de Provolone mild en boterachtig van smaak. De Provolone Piccante is ongeveer 6 maanden gerijpt waardoor deze kaas wat pittiger en scherper is. Wijnen die goed passen bij deze kaas zijn de Barbera, Pinot Noir en Malbec, wijnen met een stevige body en donker rijke fruit smaken die goed in harmonie gaan met de vettigheid van Provolone.
Wijnsuggestie: Pinot Noir
Iberico
Iberico is een halfharde Spaanse kaas, gemaakt van koeien, schapen en geitenkaas. De koeienmelk zorgt bij de Iberico kaas voor een romige smaak terwijl de schapenmelk zorgt voor een nootachtige en hartige smaak. De geitenmelk daarentegen zorgt voor een elegantie van fris en zurigheid. De rijpingstijd van de Iberico kaas is 1 tot 6 maanden. Hoe langer de kaas rijpt, hoe sterker de smaak is. De Rioja wijn past ook zeker goed bij de Iberico kaas. De Rioja is een wijn van de Tempranillo druif geblend met de Garnacha druif. De Rioja is een uitstekende wijnkeuze: de aardse tonen van wijn en kaas versterken elkaar, zonder te overheersen door de zachte tannines.
Wijnsuggestie: Rioja
Kortom, Harde kazen zorgen voor een rijke en intense smaakervaring die uitstekend gepaard gaat met krachtige rode wijnen. Voor een zoete afwisseling zijn zoetere wijnen ook niet verkeerd. Deze kazen bieden een speelse smaakbeleving voor ieder wat wils. Geniet van de verschillende combinaties en ontdek jouw perfecte pairing!
Affiliate disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Als je via zo’n link iets bestelt, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s.
