Welke wijn bij geitenkaas?
Geitenkaas! Je bent er dol op of niet. Het heeft een uitgesproken smaak met een frisse zuurgraad waardoor het een uitdaging kan zijn om de juiste wijn te combineren met een geitenkaasje. In dit artikel nemen we je mee in de verrassende combinaties van geitenkaas en wijn waardoor je een gemakkelijke keuze kan maken. Het kan zijn dat je al een specifieke wijn in gedachten hebt. Je zoekt in ieder geval de ideale match en wij zullen je op weg helpen!
Smaken verschillen en er zijn nu eenmaal heel veel variaties die je kan suggereren bij kaas en wijncombinaties. Kijk vooral wat je zelf lekker vindt en haal hier de nodige inspiratie vandaan.
De smaak van geitenkaas
Geitenkaas is fris van smaak met een lichtzure tint. Even wat theorie, de melk van geiten bevat meer kore ketens en middellange vetzuren dan koemelk waardoor geitenkaas lichter verteerbaar is dan koemelk kaas. Dit heeft consequenties voor de smaak van geitenkaas. Geitenkaas heeft allerlei varianten. Deze diversiteit heeft ook met de herkomst en het rijpingsproces van de geitenkaas te maken. Jonge geitenkazen zijn romiger van smaak waardoor de structuur ook zachter is, deze jonge geitenkaas is dan ook vaak smeerbaar. Hoe ouder de geitenkaas hoe pikanter en droger de kaas kan zijn. Het krijgt dan een heftige smaak met een vrij stevige textuur. De stevige textuur heeft meestal meer nootachtige en aardse tinten. Des te langer de geitenkaas heeft gerijpt hoe complexer de wijn kan zijn die gecombineerd wordt met de geitenkaas.
Geitenkaas en wijncombinaties
De wijnen die het best tot zijn recht komen bij geitenkaas zijn fris van smaak. Ze hebben een goede, hoge zuurgraad. Door de frisheid van de geitenkaas en de frisheid van de wijn worden de smaken versterkt. Een goede wijn optie is dan ook een licht minerale witte wijn met een frisse zuurgraad. Een witte wijn met droge en frisse aroma’s zorgt voor een evenwichtige smaakbeleving met de natuurlijk frisheid van de geitenkaas.
Droge witte wijnen die uitstekend bij geitenkaas passen zijn een Sauvignon Blanc, Sancerre, Pouilly-Fumé, Chenin Blanc en Riesling. Mocht je een rosé wijn willen combineren dan past de Provence Rosé ook uitstekend bij de geitenkaas. Rode wijn en geitenkaas passen minder doordat de rode wijn al gauw zorgt voor een disbalans in smaken in verband met de frisheid van de geitenkaas. We zullen dieper ingaan op de bovengenoemde druifsoorten die goed te combineren vallen met geitenkaas.
Sauvignon Blanc
Een klassieke combinatie! Een Sauvignon Blanc met een overheerlijke geitenkaas. Kies een Sauvignon Blanc uit dezelfde regio waar de geitenkaas vandaan komt en je zit helemaal goed. Daar komen we weer met onze welbekende zin: “what grows together, goes together”. Het is nu eenmaal zo dat een wijn en product uit dezelfde streek goed bij elkaar passen door dezelfde herkomst. Gelijk een mooie tip; Kijk naar wijnen van de Loire streek, daar komen namelijk heerlijke geitenkazen vandaan. Een frisse Sauvignon Blanc waar citrustonen centraal staan past goed bij de lichte zuurgraad van de geitenkaas. De frisse eigenschappen van de geitenkaas en Sauvignon Blanc versterken elkaar. Mocht je nog andere kazen willen combineren met Sauvignon Blanc kun je zeker kijken naar zacht romige kazen.
Chenin Blanc
Een geitenkaas die romig van smaak is, past goed bij de lichtzoete Chenin Blanc. De wijn heeft een levendige zuurgraad. Kies een Chenin Blanc uit met zoete tonen, denk hierbij aan appel, honing en bloemachtige aroma’s die zorgen ervoor dat de romigheid van de geitenkaas goed naar voren komt, het biedt een verfijnde balans aan met zoet pallet. De natuurlijke zoetheid die in de melk van de geitenkaas zit wordt benadrukt.
Riesling
De Riesling is ook weer een frisse wijn die goed past bij de lichte zuurgraad van de geitenkaas. De Riesling heeft frisse zuren maar fruitige aroma’s zoals limoen, appel en perzik. Het is verfijnde en verfrissende wijn die goed in contrast gaat met de romigheid van de geitenkaas. De hoge zuurgraad van de Riesling helpt de vettigheid van de kaas te doorbreken.
Provence Rosé
Een lichte rosé wijn kan ook goed passen bij een geitenkaas. Wij raden een droge maar licht kruidige rosé aan, namelijk de Provence Rosé. Het heeft rode fruittonen zoals aardbei en framboos, dit zorgt voor een mooie balans. Het is niet voor niets dat geitenkaas goed gaat met aardbei.
Muscat
Een rijpere geitenkaas met een pittig karakter en heftige smaak kan uitstekend passen bij een Muscat. Vooral als de geitenkaas op de voorgrond nootachtige smaken vertoont. Een interessante combinatie die zorgt voor extra pit. De muskusachtige aroma’s passen goed bij de nootachtige smaken waardoor het goed aanvult bij de intensiteit van de kaas. Een mooi palet doordat de Muscat wat lichter en zoet is qua smaak, kan je hier speels mee omgaan door oudere en rijpere geitenkazen te combineren, die extra pit factor.
Voorbeelden van soorten geitenkazen zijn: Chèvre Frais/ Chèvre/ Crottin de Chavignol/ Sainte Maure / Valençay/ Bûche de Chèvre. We zullen dieper ingaan op deze varianten:
Chèvre frais
Chèvre Frais is een verse geitenkaas. Het is een zacht en romige kaas, waar subtiele citrusachtige tonen in zijn verwerkt maar mild van smaak. Bij de verse geitenkaas is een levendige frisse wijn een uitstekende keuze. Een levendige wijn vult de lichte textuur en zuren van de geitenkaas goed aan. Een verse geitenkaas is ongerijpt waardoor de geitenkaas goed smeerbaar is Een uitgebreid assortiment van wijnen past bij de verse geitenkaas. Je kunt met de Chèvre Frais veel kanten op of het nu een Sancerre, Pouilly-Fumé, Riesling, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc of Champagne is, het kan allemaal.De romigheid van de geitenkaas word als het ware mooi in balans gebracht en fruitige tonen zoals citrus, groene appel of peer van de wijn zorgt voor een fris en mineraal achtig geheel.
Aanrader is de Loire vallei, de traditionele combinatie van een verse geitenkaas met een Sancerre of Pouilly-Fumé. De oorsprong van deze streekproducten.
Onze aanraders: Sancerre, Pouilly-Fumé, Riesling, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Champagne
Chèvre
Een Chèvre, ook wel geitenkaas, kan in allerlei varianten komen, het varieert van zacht tot stevig. Dit is afhankelijk van de rijping. Geitenkaas is fris met een subtiel nootachtige toon. Het heeft een melkachtige voorgrond waardoor de kaas vrij romig is. Een wijn met lichte en goede zuren balanceert dit mooi. Kies een wijn met een goede en frisse zuurgraad waar subtiel een vleugje zoetheid in is verweven zoals een Riesling of zachte Viognier. Deze wijn zal de wijn gebalanceerd complementeren en de uitgesproken smaak van geitenkaas verzachten.
Crottin de Chavignol
Bûche de Chèvre
De Bûche de Chèvre is een Franse geitenkaas. Het heeft een boomstammige cilindervorm. De Bûche de Chèvre is een geitenkaas die meestal zacht tot halfhard is. Een jonge Bûche de Chèvre is fris en licht zuur van smaak naarmate de geitenkaas rijper wordt krijgt het een stevige textuur. De aardse en nootachtige smaken van de geitenkaas komen dan beter naar voren. De wijnen die goed bij de Bûche de Chèvre passen zijn een Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Viognier en Pinot Gris. Voor de jongere Bûche de Chèvre variant raden wij een frisse en subtiele fruitige wijn bij zoals een Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. Mocht de kaas rijper zijn zullen de smaken veranderen en de keuze van de wijn ook beïnvloed raken. Voor een rijpere Bûche de Chèvre raden wij een Viognier en Pinot Gris aan.
Onze aanraders: Sauvignon Blanc , Chenin Blanc, Viognier en Pinot Gris.
Sainte-Maure
De Sainte-Maure komt ook weer uit de Loire-vallei uit Frankrijk. The place to be voor geitenkaas lees je maar weer. Het is een licht maar zacht gerijpte kaas. Het heeft een romig karakter door de melkachtige smaak. De Sainte-Maure heeft een as-achtige laag wat bijdraagt aan de rijping. Dit heeft natuurlijk weer invloed op de smaakontwikkeling. Een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de Sainte-Maure, het heeft frisse zuren en minerale tonen. Kies een Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei en je zit meestal wel goed. De Crémant-Loire is ook een aanrader voor de Sainte-Maure, deze bubbel is een elegante combinatie door de zuren die als het ware snijden door de romigheid van de kaas.
Onze aanraders: Sauvignon Blanc en Crèmant-Loire
Valençay
Valençay is een Franse geitenkaas uit de Loire vallei. Het heeft een herkenbare vorm, namelijk een piramidevorm met een korstlaag eromheen. Vanbinnen is de Valençay romig en van buiten rijk aan textuur. Deze geitenkaas past goed bij een rosé wijn, namelijk de Provence Rosé. De Provence Rosé heeft een verfijnde maar lichte fruitigheid, het is een droge rosé met toch zijn frisse zuren. De Valençay en de Provence Rosé zorgen voor een verfrissende combinatie met een fruitige boventoon van bessen en citrus aroma’s.
Onze aanraders: Rosé Wijn
Of je nu kiest voor een romige Valençay of een melkachtige Sainte-Maure uit de Loire-streek. Er zijn een tal van geitenkaas en wijn combinaties te ontdekken, de ontdekkingstocht is eindeloos. Wijn kan de eigenschappen van kaas mooi versterken, zowel bij jonge geitenkazen dan bij gerijpte geitenkazen met een uitgesproken smaak. Ontdek jouw favoriete wijn en spijscombinatie. Laat jouw smaakpapillen de ultieme match bepalen.
Affiliate disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Als je via zo’n link iets bestelt, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s.
